sâmbătă, 14 iunie 2014

Broasca ţestoasă de Galapagos - Chelonoidis Nigra

Testoasa de Galapágos sau broasca testoasă gigant din Galápagos este una dintre cele mai mari specii vii de broască testoasă si cea de a 10-a cea mai grea reptilă vie, ajungând la greutăti de peste 400 kg si o lungime de peste 1,8 m. Cu durata de viată în sălbăticie de peste 100 de ani, este una dintre cele mai longevive vertebrate. Un individ în captivitate a trait cel putin 170 de ani. Testoasa gigant este specie endemică în sapte dintre Insulele Galapágos, un arhipelag de origine vulcanică din Pacific la aprox. 1000 km de Ecuador. Arhipelagul a fost descoperit în secolul al XVI-lea si numit după termenul spaniol galapago, care înseamnă testoasă.


Numarul testoaselor uriase de Galapagos a crescut de la 15, cate ramasesera in 1970, pana la 1.500, datorita unui program de conservare si inmultire a speciei derulat intr-una dintre insulele arhipelagului.


Un studiu asupra insulei Espanola, cea mai sudica, a confirmat ca efortul de a “repatria” puii proaspat iesiti din oua a generat o populatie de 1.500 de specimene, care supravietuiesc si se reproduc.


Rezultatele preliminare ale studiului, realizat timp de zece zile de catre 24 de angajati ai Parcului National Galapagos, au aratat ca albatrosii, cactusii si vegetatia lemnoasa s-au imbunatatit la randul lor, reconstruind insula studiata in urma cu doua secole de Charles Darwin.

Pentru a monitoriza testoasele au fost folosite echipamente electronice. In timpul expeditiei, au fost gasite cuiburi, pui abia iesiti din ou si testoase adulte originare de pe insula Espagnola. Populatia numarata se situeaza intre 1.500 si 2.000 de exemplare, a declarat Linda Cayot, consilier stiintific. Initial, pe insula traiau circa 5.000 de testoase, insa au devenit o sursa de hrana pentru marinarii aflati in trecere.


Succesul proiectului i-a incurajat pe oamenii de stiinta sa incerce sa repopuleze o alta insula, Pinta, in speranta de a reconstrui ecosistemul.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu