vineri, 13 iunie 2014

Descriere - Ţestoasă

Broaştele ţestoase fac parte din rândul reptilelor ce aparţin ordinului Chelonieni, cu o vechime considerabilă, apreciindu-se că au apărut cu mai bine de 200 milioane de ani în urmă, cu mult înaintea erei dinozaurilor.

Ordinul Chelonienilor cuprinde in prezent aproximativ 250 de specii, structurate in genuri şi familii.

Pentru identificarea broaştelor ţestoase nu ajunge să te bazezi doar pe forma si culoarea acestora, ci sunt necesare examene analitice complexe ale fiecărei regiuni în parte, ale solzilor carapacei si ale altor segmente care să conducă la întregirea cunoştintelor despre această specie.

Corpul broaştelor ţestoase este scurt şi lătit in plan orizontal, închis permanent intr-o carapace de natura osoasa, cu ramurile maxilarelor lipsite de dinţi şi tapetate cu plăci cornoase, asemanătoare cu ciocul păsarilor, astfel ca ele, pe bună dreptate, sunt considerate printre cele mai curioase reptile din lumea animalelor.

Schletul ţestoaselor este foarte modificat în raport cu modelul clasic pe care-l cunoastem la alte specii de animale, datorită prezenţei carapacei şi a dependenţei de aceasta.

Forma externa şi structura interna a broaştelor ţestoase este dominată de dezvoltarea aparatului de protecţie tegumentar, de formele mai mult sau mai puţin convexe, care formează testul sau carapacea pentru partea dorsala şi plastronul, de obicei plat pentru partea ventrală . La formele mai puţin evoluate, cele două scuturi sunt separate şi se pot mişca independent unul faţă de altul, iar la formele mai evoluate, scuturile sunt strans sudate intre ele şi nu lasă decat un spatiu redus atat in partea anterioara, cat si in cea posterioara, pe unde işi pot scoate capul, coada şi membrele.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu