duminică, 15 iunie 2014

Testoasa Dobrogeana - Testudo Graeca

Testudo graeca sau testoasa de uscat greceasca se regaseste si in Romania in zona Dobrogei, de aceea la noi este numita si testoasa de uscat dobrogeana. Aceasta specie de testoasa este raspandita in toate teritoriile limitrofe Marii Mediterane, unde se regasesc influentele climei mediteraneene (sudul Europei, nordul Africii pana in Orientul Mijlociu)

ATENTIE! Este o specie protejata de lege in toate tarile din aceste zone, chiar si in Romania. Rapirea unui exemplar  din mediul lui natural este pedepsita penal. De asemenea achizitionarea unui exemplar fara documente care sa ateste provenienta lui dintr-o crescatorie avizata se pedepseste prin lege.

 Descriere
Testudo graeca este o testoasa de uscat de marime mica. Un exemplar adult ajunge pana la o lungime a  carapacei de aproximativ 20 de cm, insa multe exemplare ajung si pana la 30 cm. Masculii sunt mai mici decat femelele. Carapacea este rectangulara, alungita de culoare cafenie de diverse nuante. Placile carapacei sunt mari, conturate in negru. Exemplarele tinere au carapacea cafenie deschis cu puncte negre la periferia placilor. Marginile carapacei la exemplarele adulte adesea sunt incovoiate in sus. Plastronul este plat cu o pata neagra centrala. La memebrele posterioare pe coapse prezinta pinteni. Capul este acoperit de solzi mari, este mai inchis la culoare, cu pete mari inchise la culoare. Picioarele acoperite de solzi sunt de nuante mai deschise.

Gazduire
Testoasele de uscat provin din zone aride, cu sol nisipos si temperaturi ridicate. Ideal ar fi sa ii putem oferi un spatiu care sa imite cat mai bine conditiile originare. Testudo graeca NU se tine in interior, intr-un acvariu sau terariu, oricate de generos ar fi spatiul. O testoasa de uscat  se tine doar afara pe toata durata sezonului cald. Astfel un colt din gradina dumneavoastra este ideal pentru ea. Imprejmuiti cu pietre mari sau cu un gard de plasa un spatiu  cat mai mare (cel putin 2mp pentru un adult). Aceste testoase sunt foarte bune cataratoare deci ocolul sa fie destul de inalt pentru a preveni evadarile. Tarcul ar trebui sa aiba 2 zone: una cu iarba si alta cu un sol nisipos, asemanator celui din mediul natural. Un amestec de ¾ nisip si ¼ turba face un excelent substrat. Un substrat sau o locatie cu multa umiditate dauneaza major sanatatii testoasei. Este de evitat umezeala deoarece la scurt timp apar afectiunile respiratorii, adesea letale. Testoasele de uscat sunt animale timide asa ca au nevoie si de locuri pentru ascuns. Oferiti cel putin 2-3 astfel de ascunzatori, lasati imaginatia sa va ghideze in acest sens ( scoarta de copac, crengi si frunze uscate, fan sau paie etc). Contrar idei generale, testoasele de uscat beau apa. Amplasati in pamant un vas mai mult larg decat adanc in care sa fie mereu apa curata. Aceste testoase nu stiu sa inoate asa ca evitati amplasarea unor vase mai adanci sau din care nu se poate iesi, la fel cum piscinele sau bazinele trebuie sa fie securizate pentru ca testoasa sa nu ajunga acolo. Pasarile, vulpile, dihorii pot fi vanatori ai acestei testoase, asa ca protejati tarcul si impotriva acestora.

 Lumina
Testoasa dobrogeana are nevoie de lumina naturala pentru a putea produce vitamina D3 sub influenta razelor UV. Vitamina D3 este esentiala in metabolismul calciului. Privarea de lumina naturala, in special expunere directa la soare, duce la afectiuni ale oaselor si la scaderea rezistentei carapacei. Ocolul in care se afla testoasa trebuie sa aiba zone insorite cat si zone cu umbra.

Nutritie
Testoasa de uscat greceasca este exclusiv ierbivora. Are nevoie d eo alimentatie bogata in fibre, saraca in proteine si lipide. Din pacate foarte putini stapani stiu aceasta si ofera testoasei tot felul de gustari de origine animala, care dauneaza tractului digestiv si implicit sanatatii animalului. Hraniti testoasa cu tot felul de legume cu frunze verzi (salata verde, papadie, ceapa verde, spanac, mazare verde, dovlecei), precum si iarba verde, trifoi sau fan. Fructele nu sunt recomandate, insa daca doriti un rasfat din cand in cand ( la 1-2 saptamani) puteti oferi mere, pepene, citrice sau alte fructe de sezon. Prea multe fructe determina diareea, precum si dezvoltarea florei intestinale patogene. Testudo graeca necesita si o dieta bogata in calciu. Puteti oferi testoasei os de sepie, desi nu toate exemplarele sunt si obisnuite sa il manance. Altfel puteti adauga in hrana suplimente de calciu special pentru testoase. Mancarea uscata de caini sau pisici, alimentele de la masa noastra nu se dau niciodata testoasei.

Comportament
Testoasele de uscat sunt animale teritoriale. Este recomandat ca in acelasi spatiu sa se afle doar un exemplar. Masculii sunt agresivi atat cu un alt mascul cat si cu femela. 2 femele se pot intelege insa este preferabil sa fie tinute separat. Dupa cum spuneam aceste testoase sunt foarte timide iar interactionarea cu omul sau alte animale nu este de dorit. Insa s-au vazut si exemplare imblanzite care agreau prezenta umana fara sa se mai retraga in carapace.

Sanatate
Sunt in general animale rezistente, care pot ajunge pana la 80-100 de ani. Tinute inte-un mediu umed dezvolta rapid probleme respiratorii. Urmariti inflamarea si roseata ochilor apariti sercretiilor apoase, ca semne ale acestor tip de imbolnaviri. Exemplarele luate din natura pot prezenta diverse afectiuni bacteriene, paraziti interni. Nu amestecati mai multe specii de testoase, nu puneti impreuna o testoasa cu alta proaspat achizitionata. Testoasele pot fi purtatoare de Salmonella, asa ca dupa ficare manipulare a testoasei spalati-va bine pe maini. Nu lasati copii sa se joace cu ele.

Testoasele de uscat sunt animale interesante insa nu ofera distractii prea amri ca si animal de companie. De aceea cel bun loc pentru ele este in natura, unde de mii de ani se simt cel mai bine.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu