sâmbătă, 14 iunie 2014

Ţestoasa Caretta Caretta - Broasca de Mare

Testoasele Caretta caretta traiesc aproape toata viata in adancurile oceanelor si marilor. Desii plamanii sunt foarte dezvoltati, asigurand o fluidizare perfecta a sangelui, testoasa trebuie sa iasa la fiecare 4-5 minute pentru a respira, deoarece trebuie eliminate gazele ce se acumuleaza in perioada petrecuta sub apa.

Desi nu isi poate retrage capul in carapace, testoasa Caretta caretta nu are foarte multi pradatori naturali. Acest lucru se datoreaza marimii foarte mari, carapacei puternice, dar si pielii dure ce ii protejeaza capul si membrele.

Testoasele Caretta caretta sunt in principal animale carnivore, hranindu-se cu pesti, scoici, crabi, dar si alte vietati marine. Datorita falcilor puternice, acestea pot zdrobi cu usurinta carapacele crustaceelor. Desii sunt rapide si nu au aproape niciun pradator in mediul marin, odata ajunse pe uscat devin foarte vulnerabile.

Avetura pe uscat nu este in totdeauna placuta. Cu toate ca masculii nu parasesc aproape niciodata apele marilor, femelele sunt nevoite sa iasa pe plaje, unde nisipul este abundent, pentru a-si depune ouale. Acestea cauta zona cu cel mai fin nisip de pe plaja, pentru a putea sapa usor noul cuib. Odata cu gasirea locului ideal, viitoarea mamica sapa cu membrele inferioare o groapa de pana la 50 cm, in care va depune intre 50 si 200 de oua de marimea unor mingi de golf. Acopera cuibul cu nisip si sterge urmele pentru a-l feri de posibilii pradatori.

Dintr-un cuib ce circa 50 de oua, aproximativ 2-3 pui ajung la maturitate.

Se presupune ca broasca testoasa se va intoarce pe plaja unde s-a nascut si va depune si ea la randul ei oua.

Perioada de incubatie dureaza aproximativ doua luni, dupa care puii parasesc cuibul si se indreapta catre mare. Este perioada cea mai vulnerabila din viata unei testoase, deoarece majoritatea puilor mor din diverse cauze, cum ar fi pradatorii naturali, influenta negativa a omului din aproprierea plajelor, sau eclozarea oualelor in timpul zilei (fapt ce determina expunerea prelungita la soare).

Specie mai rar intalnita la noi, poate fi totusi vazuta la Muzeul Deltei Dunarii de la Tulcea, unde este expus un exemplar prins la Sf. Gheorghe in anul 1968, precum si la Muzeul Marinei de la Constanta.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu