Broasca de Mare - Caretta Careta

Comportament si caracteristici

Ţestoasa de Galapagos - Chelonoidis Nigra

Cât de uimitoare sunt ţestoasele de Galapagos

Broasca testoasa europeana de apa - Emys Orbicularis

Ce broaste testoase gasim in Romania?

Testoasa Dobrogeana - Testudo Graeca

Animale uimitoare din Romania

Broasca testoasa de Florida - Trachemys Scripta

In insorita Californie puteti sa vedeti testoasa de Florida

joi, 24 iulie 2014

Broasca testoasa egipteana - Testudo kleinmanni

broasca testoasa egipteanaBroasca testoasa egipteana ( Testudo kleinmanni ), denumita ocazional si Pseudotestudo kleinmanni, face parte din familia testoaselor de uscat (Testudinidae).

Caracteristici:
Din cele 5 specii Testudo, broasca testoasa egipteana este cea mai mica. In timpul unor cercetari in Delta Nilului a fost gasita cea mai mare femela, aceasta masurand 127 mm, in timp ce, masculul cel mai mare atinge dimensiunea de 95 mm. Aceste animale mici ies in evidenta prin frumoasa culoarea aurie a carapacei (carapax). Deseori, marginile acesteia sunt maronii. Membrele inferioare sunt acoperite cu spori, coada are un mic corn, iar membrele superioare sunt acoperite cu solzi mari.

Mediul
Testudo kleinmanni provine din zonele apropiate de tarmurile Libiei, Egiptului si de partea sudica a Israelului ( partea nordica a peninsulei Sinai ) pana la cel mult 120 Km distanta de Marea Mediterana. 50 mm de precipitatii pe an sunt pentru aceste mici creaturi suficienti.
Fiind o specie pe cale de disparitie comertul este strict interzis.

Mod de viata
Broasca testoasa egipteana traieste in locuri aride, adica in desert si in stepe. Carapacea deschisa la culoare o protejeaza de razele puternice ale soarelui. Din luna iunie pana in august temperatura este totusi mult prea ridicata, astfel, broasca testoasa are o perioada de odihna ingropandu-se in nisip. In rest, pe parcursul anului aceasta este activa. In timpul iernii, temperaturile sunt foarte scazute, pot ajunge chiar si sub 0 grade. In acest timp umiditatea aerului este foarte ridicata. Pentru a se proteja impotriva frigului, micile animale se ingroapa pentru scurte perioade in pamant. In timpul zilei, cand rasare soarele, ies din nou la lumina. Primavara este anotimpul cel mai bogat in ceea ce priveste hrana, pentru ca este momentul cand desertul infloreste.

Reproducerea
Femela sapa in luna martie si in luna aprilie gropi mici de cate 5 cm unde depun oua ovale - lunguiete, care in medie masoara 32 mm lungime si 23 mm latime si care cantaresc aproximativ 7,8 g. Numarul oualelor depinde de marimea femelei, acestea depunand pana la 4 oua la fiecare depunere (in total 3 depuneri cu pauze de cate trei saptamani intre ele). La temperaturi de 31 pana la 32,5 grade in incubator, puii ies din ou dupa 90 pana la 105 zile. Daca temperaturile din natura sunt mai ridicate, atunci posibilitatea ca puii sa iasa la lumina mai repede este mare. Acestia cantaresc 5,5 pana la 6,8 g. Si in cazul Testudo kleinmanni este valabil, ca raportul dintre mascul si femela  sa fie controlat de temperatura de incubatie.

Comportamentul
Broasca testoasa egipteana este obisnuita cu o clima extrem de calda. De aceea, aceasta se va imbolnavi inevitabil daca va fi tinuta in aer liber in zonele din Europa Centrala. Cu toate acestea, este recomandat sa fie scoasa afara in dupa mesele cu temperaturi ridicate, dar pentru scurte perioade de timp. Avand in vedere ca micile creaturi nu hiberneaza iarna si sunt foarte sensibile, acestea nu pot fi crescute decat intr-un spatiu special amenajat, intr-un terrarium.

Broastele testoase egiptene, care ajung in Europa, sunt de cele mai multe ori inca foarte micute, deoarece sunt aduse pe avion de catre turistii inconstienti. De asemenea, acestea sunt vandute in piete si de catre bastinasi. De cele mai multe ori sunt deshidratate si infometate, iar sansele de supravietuire sunt foarte mici. Comertul ilegal si distrugerea habitatului au adus aceasta specie pe cale de disparitie. Astazi mai sunt doar 7.500 de exemplare in toata lumea.

joi, 3 iulie 2014

Broasca testoasa de Florida - Trachemys Scripta

Cunoscuta si sub denumirea de broasca testoasa cu tample rosii, broasca testoasa de Florida (Trachemys scripta) se gaseste printre primele preferinte ale iubitorilor de animalute exotice.

Originea

Broasca testoasa de Florida isi are originile in regiunile subtropicale ale Americii Centrale si de Nord, intalnindu-se cu predilectie in Statele Unite si Mexic. Datorita admiratiei de care s-a bucurat din partea iubitorilor de animalute, broasca testoasa de Florida a ajuns sa fie raspandita pe intreg mapamondul.

Achizitionarea

Cel mai indicat este ca achizitionarea unei broscute testoase de Florida sa se faca din magazinele specializate, direct de la crescator sau de ce nu in urma unei adoptii. Ceea ce trebuie sa stiti inainte de procurarea unei astfel de minuni sunt minime informatii despre mediul ei de viata, ingrijire, comportament, modalitatea de hranire si cateva criterii de apreciere a starii de sanatate.
In alegerea unei broaste testoase de Florida trebuie sa luati in considerare mai multe aspecte. Analizati cu atentie mediul de viata al testosei si in principal, igiena acestuia. Nu achizitionati exemplare hiporeactive, care au tendinta de a sta cu membrele si capul retrase sub carapace, intrucat acest lucru poate fi un indiciu al starii de boala. Daca sesizati anumite pete, fisuri la nivelul carapacei sau al plastronului, evitati sa achizitionati animalutul.
Aveti in vedere ca broastele testoase, in general, nu se adreseaza persoanelor cu copiii sub 5 ani, intrucat broastele in urma urinarii pot elimina salmonele ce pot determina infectii severe copiilor. Orice semn de boala constatat va fi considerat un motiv pentru evitarea achizitionarii. Interesati-va de la crescator de regimul de viata, de alimentatie si de alte informatii care va pot fi utile.
Perioada de carantina la broastele testoase este de circa 30 zile, ceea ce inseamna ca daca mai dispuneti acasa de un exemplar este indicat ca pe aceasta perioada testoasele sa stea in spatii separate.

Aspectul exterior

Ca si in cazul altor testoase, corpul broastei testoase de Florida este protejat de „cutie” cornoasa, formata din carapace si plastron. Carapacea este putin aplatizata, cu placile asezate in randuri: un rand exterior concentric, doua laterale, semicirculare si unul median. Tesuturile de legatura dintre plastron si carapace confera mobilitate plastronului si lasa la partea anterioara o deschidere prin care ies capul, gatul si membrele anterioare si alta la cea posterioara prin care ies membrele posterioare si coada.
La broastele testoase de Florida tinere, carapacea este mai viu colorata in verde intens, cu striuri galbene, brune si negre. Pe masura ce testoasa inainteaza in varsta, carapacea ce inchide la culoare, devenind verde-brun inchis, cu reflexe violete. Intotdeauna, coloritul masculului este mai accentuat. Platronul este galben, cu pete negre.
Ceea ce o diferentiaza pe testoasa de Florida de alte testoase este prezenta unor pete de culoare de la portocaliu pana la rosu aprins, de-o parte si de alta a capului, la nivelul tamplelor. Exista posibilitatea ca unele exemplare sa nu prezinta aceste pete caracteristice. Capul, gatul si membrele sunt de culoare verde mai mult sau mai putin inchis, cu striatii rosii, brune, negre si galbene. Capul nici prea mare si nici prea mic este prevazut cu un bot triunghiular, fara cioc. Broasca testoasa de Florida prezinta in cavitatea bucala creste cornoase.
Membrele sunt musculoase si puternice, acoperite de o piele care formeaza pliuri pe fata interna a acestora. Membrele se termina cu degete unite printr-o membrana si gheare, incovoiate excentric. La masculi, ghearele de la membrele anterioare sunt mai ascutite, avand un rol bine determinat in timpul actului imperecherii, astfel ca prin intermediul lor, masculul se fixeaza de carapacea femelei.
Ambele sexe sunt prevazute cu coada, singura diferenta fiind ca la mascul aceasta este mai lunga si mai subtire.
Broasca testoasa de Florida este o testoasa de talie medie, putand atinge o greutate de 1,5-3 kg si o lungime de 18-30 cm la maturitate.

Comportamentul

Broastele testoase de Florida adora sa stea tolanite la soare. Pot fi vazute asezate pe busteni sau alte locuri disponibile deasupra apei, uneori si la mal, dar se vor refugia rapid in apa daca se simt amenintate. Broasca testoasa de Florida isi petrece un timp considerabil plutind, utilizandu-si gatul alungit ca si carma.
Broastele testoase de Florida sunt animalute timide, scufundandu-se rapid in cautarea unui loc sigur. Cu toate acestea, ele sunt si la fel de curioase.
Broasca testoasa de Florida este un animalut diurn, efectuandu-si activitatile cu predilectie in timpul zilei.
Broasca testoasa cu tample rosii este activa la temperaturi intre 15-370C, iar odata cu scaderea acesteia sub 100C, ea intra in hibernare, sub apa, ascunsa in nisip sau mal.

Habitatul

In libertate, prefera sa traiasca in lacurile putin adanci si cu multa vegetatie. Ele pot fi regasite in raurile cu curgere lenta, mlastini, iazuri si golfuri, curentii de apa fiind evitati. Broasca testoasa de Florida isi petrece majoritatea timpului in apa. Cu toate acestea, are nevoie si de locuri uscate pe care sa se retraga (un bustean, o piatra) si de mult soare, soarele fiind esential pentru mentinerea in bune conditii a carapacei.

Hranirea

In libertate, broasca testoasa de Florida are o alimentatie diversificata in functie de varsta. Tineretul se hraneste cu pestisori, larve de insecte, insecte acvatice, mormoloci, crustacee si cu animalute de talie mica, acvatice sau terestre. Adultele consuma si o cantitate insemnata din vegetatia acvatica. Desi nu va va veni sa credeti, broasca testoasa de Florida consuma si starvuri, chiar daca in cantitati reduse.
In captivitate, la tinerete, broasca testoasa de Florida are o alimentatie aproape exclusiv carnata, urmand ca la maturitate sa inceapa sa consume si vegetale. Sunt innebunite dupa carnea de pui sau de vita, cruda sau fiarta, salata, pulpa de fructe, dar se vor multumi si cu granulele special concepute pentru ele pe care le gasiti in pet shop-uri.